Púpavový lekvár

Vo vačšine domácností by ste púpavový lekvár hľadali asi márne, hoci kvet púpavy je zdrojom peľu s vysokým obsahom bielkovín a minerálnych látok. Jej využitie je naozaj veľmi rôznorodé. Robí sa z neho víno, sirup, med, šaláty či dokonca aj kávovina. Ja som z kvetov púpavy uvarila lekvár. A výsledok? Ten je úžasný!  Bohatá, jedinečná chuť púpavy osviežená trochou citrónovej štavy z nej robí jeden z mojich najlepších lekvárov.

 

2 Comments Add yours

  1. mail@mail.sk píše:

    a kde je recept?

    Páči sa mi

    1. hammmjam píše:

      Dobrý deň!
      Púpavu zbierame počas slnečného dňa, keď kvety sú najviac rozkvitnuté, vtedy sa ľahšie odstraňuje zelená časť. (Samozrejmosťou je, že kvety zbierame na lúkach a takých miestach, kde nechodia autá a pod.)
      Pôvodný recept znie:
      3 šálky vody
      4 šálky žltých kvetov
      4 šálky cukru
      1 lyžica pektínu
      citrónová šťava 1 citróna
      Z vody a cukru uvaríme sirup, nasypeme púpavové kvetinky a varíme takú hodinku na miernom ohni. Potom pridáme citrónovú šťavu a pektín. Podľa tohto receptu to malo sirupovú konzistenciu, tak som do toho ešte nastrúhala 1 jabĺčko. Nechala som to ešte variť, kým sa jablko nerozvarilo, nakoniec naplnené poháre som dala do suchého dunstu.

      Páči sa mi

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s