Vo vačšine domácností by ste púpavový lekvár hľadali asi márne, hoci kvet púpavy je zdrojom peľu s vysokým obsahom bielkovín a minerálnych látok. Jej využitie je naozaj veľmi rôznorodé. Robí sa z neho víno, sirup, med, šaláty či dokonca aj kávovina. Ja som z kvetov púpavy uvarila lekvár. A výsledok? Ten je úžasný! Bohatá, jedinečná chuť púpavy osviežená trochou citrónovej štavy z nej robí jeden z mojich najlepších lekvárov.
a kde je recept?
Páči sa miPáči sa mi
Dobrý deň!
Púpavu zbierame počas slnečného dňa, keď kvety sú najviac rozkvitnuté, vtedy sa ľahšie odstraňuje zelená časť. (Samozrejmosťou je, že kvety zbierame na lúkach a takých miestach, kde nechodia autá a pod.)
Pôvodný recept znie:
3 šálky vody
4 šálky žltých kvetov
4 šálky cukru
1 lyžica pektínu
citrónová šťava 1 citróna
Z vody a cukru uvaríme sirup, nasypeme púpavové kvetinky a varíme takú hodinku na miernom ohni. Potom pridáme citrónovú šťavu a pektín. Podľa tohto receptu to malo sirupovú konzistenciu, tak som do toho ešte nastrúhala 1 jabĺčko. Nechala som to ešte variť, kým sa jablko nerozvarilo, nakoniec naplnené poháre som dala do suchého dunstu.
Páči sa miPáči sa mi